Roel over kleren maken

Wat is jouw passie?
Mijn passie is kleren maken. Kleermaker worden is voor mij een heel scherpe carrièreswitch geweest. Hiervoor was ik architect en heb ik altijd jobs gehad waar ik het vooral van mijn denkvermogen moest hebben. Ik deed onderzoek, oefende raadgevende functies uit en gaf les. Maar ik heb er altijd heel erg naar verlangd om met mijn handen te werken.

Hoe ben je tot jouw passie gekomen?
Ik ben groot en slank. In mijn jonge leven heb ik altijd kledij gedragen die veel te breed of veel te kort was. Op een gegeven moment had ik daar écht mijn buik van vol en kreeg ik het idee om mijn kleren zelf te maken. Met mijn inzichten uit de architectuur kon dat niet zo moeilijk zijn, dacht ik. Het plan was dat ik de patronen zou tekenen om vervolgens aan mijn moeder te vragen de stukken te naaien. Maar zij wist heel goed wat voor onderneming dat was en bedankte. Bij wijze van compromis toonde ze me wel hoe een naaimachine werkt. Zo ben ik begonnen aan mijn eerste kledingstukken. Vandaag zijn we veertien jaar later en heb ik een eigen atelier in Gent. De durf om mijn atelier te starten heb ik te danken aan Patrick Nogueira, een maître tailleur die ik leerde kennen toen ik stage liep bij Smalto in Parijs. Hij begon zijn eigen zaak in het hart van de stad. Helemaal alleen en voor een beperkt aantal klanten. Wat hij doet is ronduit fantastisch. Ik ben er een paar keer op bezoek geweest om te praten over zijn werkwijze en om zijn stukken te bekijken.

Welke meerwaarde geeft jouw passie aan je leven? 
Een maatpak maken vergt concentratie, efficiëntie en rust. Het gaat erom een bepaalde handeling met aandacht vele malen te herhalen. Die meditatieve manier van werken doet mij goed omdat ik van nature nogal onrustig ben. Dat ik met mijn handen mag werken is ook een grote meerwaarde. Alles wat ik met mijn hoofd bedenk moet langs mijn handen passeren. En nog iets wat mij veel tevredenheid brengt is het proces dat ik met de klant doorloop. Het begint bij een idee dat we laten groeien en dat letterlijk vorm krijgt rond het lichaam van mijn klant. Het resultaat daarvan is elke keer iets heel persoonlijk en uniek waar we samen veel voldoening uithalen. 

Meer over het atelier van Roel vind je hier, op zijn Facebookpagina of op Instagram

Foto: Kris Van de Sande

Back to Top