Mieke over veganisme

Wat is jouw Passie? 
Mijn passie is eten. Eten laat mij niet los, het is de constante in mijn leven en mijn werk. En voor mij is dat onlosmakelijk verbonden met veganisme. Vlees en vis zijn in mijn ogen geen eten maar dieren. Ook zuivel is niet voor ons bedoeld want dat zijn de moedermelk en de eieren van die dieren. Dat mensen vlees eten vind ik heel absurd maar ik heb met de jaren wel geleerd om mijn emoties en frustraties daarover een plaats te geven. Ik kan nu ieders keuze respecteren.

Hoe ben je tot jouw passie gekomen? 
Door mijn vader die onze kippen slachtte in de tuin. Of door mijn grootvader die kattennestjes in een zak verdronk. Rond mijn dertiende begon ik daar tegenin te gaan. Gesterkt door een nummer van Guano Apes over dierenleed besloot ik vegetariër te worden. Dat was sterk tegen de zin van mijn ouders. Maar na veel discussie kwamen we tot de afspraak dat ik veggie kon eten op voorwaarde dat ik voor mijn eigen potje zou zorgen. Ik moest voortaan dus koken voor mezelf en daarbij ook maken dat ik de nodige voedingsstoffen binnenkreeg. Eindeloos veel verpakkingen heb ik toen gelezen, maar ik werd me wel heel bewust van wat ik at. Ik leerde waar mijn eten vandaan kwam, welke voedingswaarde het had, hoe het bereid moest worden en hoeveel kilocalorieën het bevatte. Dat is mij altijd blijven boeien en na de middelbare school besloot ik voedings- en dieetkunde te gaan studeren. Rond diezelfde tijd ging ik in het Spaanse Pamplona protesteren tegen de jaarlijkse stierenloop daar. Op de bus ernaartoe zat ik naast dierenrechtenactivist Benjamin Loison. Hij vertelde me hoe de dierenindustrie in elkaar zit. Dat haantjes versnipperd worden, dat koeien aan de lopende band zwanger gemaakt worden en dat hun kalfjes steeds meteen na de geboorte worden weggehaald. Sinds die busrit heb ik nooit meer iets van dierlijke origine gegeten. 

Welke meerwaarde geeft jouw passie aan je leven?
Zowel mentaal als fysiek ben ik kerngezond. Ik word haast nooit ziek en ook mijn twee kinderen, die plantaardig worden grootgebracht, hebben een prima gezondheid. Maar vooral eet ik zonder schuldgevoel. Ik voel me honderd procent juist bij de dingen die ik opeet.

Mieke runt Mie Vie, een vegan lunchzaak in Gent, en is diëtiste. Op haar facebookpagina en op instagram vind je meer. 

Foto: Geert Haelterman

Back to Top