Lieve over herborisme

Wat is je passie?
Mijn passie is herborisme: de leer van wilde kruiden, planten en bomen. Ik vind het fascinerend om te weten wat erin zit, hoe ze werken en wat je ermee kan doen. Wilde planten zijn zo veelzijdig. Ze verzorgen, genezen en geven smaak. Of je kan er schoonheidsproducten mee maken. Mijn kennis doorgeven is ook deel van mijn passie. Mensen veranderen als ze opnieuw contact krijgen met de natuur. Een grappig voorbeeld daarvan zag ik bij het begeleiden van een groep pendelaars in Brussel. Veel van hen kenden de stad amper buiten de kantoormuren. Het doel was om ze in de Brusselse context te laten ervaren hoe een jager-verzamelaar leeft. Na een half uur zaten al die mensen in hun maatpak op de knieën madeliefjes te plukken.

Hoe ben je tot jouw passie gekomen?
Toen ik aan het studeren was zat ik er op een zeker moment volledig door. Ik denk dat ik een burn-out had, maar die term bestond nog niet. Ik stopte mijn studie en vroeg me af wat ik met mijn leven moest aanvangen. Het licht in mijn hoofd ging weer aan toen ik een flyer las over een herboristenopleiding. Ik begon aan de opleiding en koerste er vlot door. Zelfs voor chemie, mijn grootste buisvak op de middelbare school, slaagde ik makkelijk. Door de jaren heen heb ik mijn plaats gevonden als herboriste. Ik geef opleidingen en workshops, begeleid wandelingen, werk mee aan artistieke projecten en schrijf voor tijdschriften. Nu ik de veertig voorbij ben zie ik mensen in mijn omgeving die twijfelen over hun carrière. Daar heb ik helemaal geen last van. We zien een burn-out vaak als iets kwaadaardig en het is ook absoluut geen pretje om daarmee te vechten. Maar mij heeft het iets heel mooi opgeleverd. Als ik was doorgegaan met mijn studies zat ik nu waarschijnlijk al twintig jaar in een job die niet bij me paste.

Welke meerwaarde geeft jouw passie aan je leven? 
Een van mijn cursisten vertelde eens dat ze in mijn lessen niet alleen veel opstak over planten, maar zich ook bewust werd van haar plaats in de wereld. Ze sloeg de nagel op de kop. Mijn kennis van planten en wat ik ermee kan doen geeft mij een gevoel van empowerment. We zijn allemaal onderdeel van de natuur. Velen voelen dat niet zo aan, maar wij hebben zuurstof nodig en dat betekent dat iedereen afhankelijk is van planten. Als ik mensen die verbinding kan teruggeven gebeurt er iets mooi. Ze zien dat alles in de natuur perfect op elkaar afgestemd is en leren dat te koesteren. Het zit zó schoon in elkaar. Dat elke keer opnieuw mogen ontdekken en doorgeven is voor mij de grootste meerwaarde. 

Meer info over wat Lieve doet vind je hier en op facebook.

Foto: Christl Exelmans

Back to Top