Femke over make-up

Wat is jouw passie?
Mijn passie is visagie. Mezelf of anderen verwennen met mooie make-up, daar geniet ik van. Er zijn veel mensen die dat associëren met een overdreven laag kleur, maar dat hoeft niet zo te zijn. De truc is om bepaalde eigenheden te accentueren, niet om dingen overmatig te verdoezelen. Waarom zou je je zomersproetjes bijvoorbeeld verbergen met een dikke foundation? Ik vind het ook niet nodig om elke dag opgemaakt te zijn. Het is prima om zonder make-up de deur uit te gaan. De laatste jaren ben ik geboeid door het creëren van special effects met make-up. Dat zijn technieken die bijvoorbeeld in films worden gebruikt om een wonde na te bootsen of om iemand een volledig andere gedaante te geven. Het is bijna toverkunst. 

Hoe ben je tot jouw passie gekomen?
Op mijn zevende ben ik begonnen aan de kunstacademie en daar leerde ik om mezelf creatief uit te drukken. Er hing een vrije sfeer waardoor ik veel kunstvormen kon uitproberen. Sindsdien hebben al mijn hobby’s een creatieve invalshoek. Rond mijn zestiende kreeg ik aandacht voor make-up. Via Youtube volgde ik make-upartieste Michelle Phan en zij toonde mij de basisprincipesvan visagie. Nadien ging ik verder experimenteren en kwam ik nieuwe rolmodellen tegen. Ik ontdekte artiesten als Patrick Ta, Mario Dedivanovic en Sir John. Van hen leerde ik hoe belangrijk het is om je technieken en make-up af te stemmen op de unieke karakteristieken van je model. Tot dan had ik alleen nog maar op mezelf gewerkt en ik werd nieuwsgierig naar het opmaken van anderen. Ik schreef me in bij een make-upacademie. Daar leerde ik visagie toepassen op nieuwe gezichtstypes, verschillende oogvormen en andere huidskleuren. 

Welke meerwaarde geeft jouw passie aan je leven? 
Visagie is niet gebonden aan geslacht of identiteit. Iedereen mag zich uitleven en is vogelvrij in de wereld van make-up. Er zijn geen regels. Daarom vind ik het een volwaardige kunstvorm. Naast de extravagante looks en special effects biedt het mij kleine momenten van zelfzorg. Een ochtendritueel dat rust brengt en me fris de dag helpt ingaan. Als ik anderen opmaak doet het deugd om te zien dat zij ook net iets beter in hun vel zitten. Ik vind het leuk om mezelf en anderen dat gevoel te geven.

Meer looks van Femke vind je op Instagram.

Back to Top