Ayla over honden

Wat is je passie? 
Honden zijn mijn passie. Bij de opvoeding van puppy’s worden nog vaak oude technieken gebruikt die inspelen op angst. Steeds meer trainers zien in hoe belangrijk de vertrouwensband met je hond is en weten dat belonen veel diervriendelijker is en mooie resultaten neerzet. In die visie heb ik mijn passie gevonden. Trainers als Cesar Millan zijn groot geworden met het straffen van honden. Maar je hond bang maken en aan een pijnlijke sliplijn hangen komt de relatie echt niet ten goede. In de nieuwe zienswijze komt het erop aan om in tegenovergestelde richting te denken en het vertrouwen van je hond te winnen. Stel dat je puppy opspringt wanneer je thuiskomt. Dan kun je hem belonen als hij met zijn vier poten op de grond staat in plaats van hem te straffen wanneer hij opspringt. Zo bevestig je het goede gedrag van je hond.

Hoe ben je tot jouw passie gekomen?
Tien jaar terug haalde ik Moby in huis, mijn eerste Border Collie. Ik was zeventien en we gingen elke week samen naar de hondenschool. Alles liep goed tot hij zes maanden oud werd en begon te puberen. Tijdens een kampeerreisje trok Moby zich los en hij viel een andere hond aan. Hij werd steeds driftiger naar andere honden toe. Het kwam zo ver dat ik zijn halsband nog amper kon omdoen. Ik kreeg te horen dat ik Moby beter kon laten afmaken omdat hij veel te agressief was. Het was tot een kantelpunt gekomen waar ik moest kiezen tussen hem laten inslapen of keihard gaan werken aan zijn gedrag. Ik zette alles op alles. Daarmee is mijn lange weg naar het coachen van puppy’s gestart. Ik nam Moby mee naar verschillende scholen en trainingen. Uiteindelijk hebben we het vertrouwen in elkaar teruggevonden met sport. Tijdens de standaard gehoorzaamheidslessen had hij veel stress. Hij voelde zich bevangen aan zijn lijn en de andere honden zetten hem nog meer onder druk. Die spanning maakte leren onmogelijk. Tijdens onze recreatieve frisbeespelletjes ondervond ik dat Moby zich veel beter gedroeg. Toen ik zag dat die aanpak beter bij hem paste besloot ik een sportievere richting uit te gaan met Moby en startten we met agilitytraining. Dankzij die lessen leerde ik hem steeds beter lezen en slaagde ik erin zijn problemen aan te pakken. In de cursussen en opleidingen die ik volgde ontdekte ik de voordelen van één-op-één werken met een hond en in te gaan op zijn verlangens. Ik weet nu hoe je een hond zelfvertrouwen kan geven en hoe je zijn lichaamstaal kan begrijpen. Keer op keer zie ik dat een positieve benadering heel waardevol is in het opvoeden van honden.  

Welke meerwaarde geeft jouw passie aan je leven? 
Ik heb nu een job waarbij ik al mijn tijd mag spenderen aan puppy’s. Het is spannend om uit te zoeken wat wel en niet werkt in het voorkomen van probleempjes, want elke hond is anders. Mensen die naar mij komen met hun pup zitten vaak met de handen in het haar. Als je dan succes boekt kun je het leven van die dieren en hun baasjes veranderen. Dat doet deugd. Ik kan nu ook meer tijd maken om bij mijn eigen honden te zijn. Toen ik vroeger ging werken voelde ik me elke dag schuldig wanneer ik ze achterliet. Nu staat alles in teken van honden. Zelfs in het grafische werk dat ik doe naast de puppycoaching spelen honden de hoofdrol.

Meer over Ayla vind je hier op facebook en op instagram.

Foto: Jesse Zaman

Back to Top